7 trick för att öka din produktivitet

När dagarna blir mörkare och mörkare och nätterna längre och längre kan det vara en utmaning att behålla fokuset. Vi vet alla hur det blir – mobilen plingar till, kollegan behöver fråga något eller så känns arbetsuppgifterna plötsligt inte lika roliga längre. I den här artikeln listar vi därför 7 sätt som du kan öka din produktivitet på.

1. Timeboxa din tid

Genom att bestämma vad du ska göra, när och hur länge du ska hålla på blir det betydligt mycket lättare att fokusera. Om du jobbar med en tråkig uppgift vet du att du inte kommer behöva jobba på den mer än den bestämda tiden. Timeboxandet ska dock inte ses som en begränsning. Om du känner att du har flyt när du jobbar med något särskilt kan det vara värt att fortsätta på samma spår ett tag till för att på så sätt inte behöva börja om igen.

2. Ta en paus då och då

Forskning visar gång på gång hur viktigt det är att ta en paus då och då, men trots det är många av oss specialister på att undvika att göra just det. Sanningen är att ju längre tid du oavbrutet spenderar på att göra en sak, desto sämre kommer resultatet att bli. Offra inte kvalité för kvantitet. Lämna skrivbordet, ta en promenad eller bara sträck på benen en stund.

3. Gör en to-do lista

Genom att skriva ner allt du måste göra får du en mycket bättre överblick över hur situationen ser ut. När du väl har slutfört en av uppgifterna kan du bocka av den – något som känns väldigt tillfredställande. Så vad väntar du på? Gör en lista och börja jobba!

4. Följ två-minuters regeln

Har du aldrig hört om två-minuters regeln innan? Då börjar det bli dags! Det den säger  är i grund och botten att om en uppgift tar två minuter eller mindre att klara av – gör den direkt. Detta sägs öka produktiviteten dels för att du då slipper hålla lika många bollar i luften och dels för att det är lättare att känna sig motiverad när man fixar saker snabbt.

5. Släpp perfektionismen

Allt du producerar behöver inte vara perfekt! Kan du ens tänka dig något som är helt och hållet perfekt? Förmodligen inte då det antagligen inte finns något som inte kan förbättras åtminstone lite. Som man brukar säga, en fågel i handen är bättre än tio i skogen.

6. Lägg undan mobilen

Det finns nog ingen som sanningsenligt kan hävda att man blir mer produktiv av att ha sin mobil i närheten. Bara att se den ligga där på skrivbordet tillräcklihgt nära för att man ska kunna plocka upp den försämrar koncentrationen avesvärt. Som en siren sjunger den sin locksång med sina notiser och ljudsignaler. Hjälp dig själv! Lägg mobilen nånstans där du inte kan se den och stäng av ljudet.

7. Håll ditt skrivbord rent

Denna punkt fyller två funktioner. För det första, om saker och ting runt omkring dig är organiserade känns det ofta lättare att behålla fokuset. För det andra, du kan inte låtsas vara produktiv genom att städa om det inte finns något att städa bort.

Är du intresserad av att veta mer om hur du kan förbättra din produktivitet? Eller skulle du vilja ha hjälp att bli bättre på något annat? Klicka här!

Recent articles