10 tips för att bli proffs på att presentera

Är du en av dem som ogillar att hålla presentationer? Blir du kallsvettig bara av tanken på att hålla ett tal och har du svårt att förstår hur någon kan vilja utsätta sig för plågan att stå på en scen? Eller är du typen som älskar att vara i centrum? Oavsett vilket, i denna artikel har vi samlat 10 värdefulla tips som kan hjälpa dig att förbättra din prensentationsförmåga.

1. Förberedelse är nyckeln

Innan du gör något är det såklart viktigt att du förbereder dig. Hur tror du att det hade gått för Zlatan i en match om han aldrig hade spelat fotboll innan? Samma sak gäller här. Se till att skriva ner vad du ska säga. Använd dig av stilfigurer som retoriska frågor, metaforer och liknelser. Om du ska argumentera för något, tänk på Aristoteles retoriska modell. Du vill vara säker på att du övertygar din publik med hjälp av ethos (trovärdighet), pathos (emotionella argument) och logos (logiska argument).

2. Anpassa utifrån publiken

Vem det är som ska lyssna på din presentation gör stor skillnad för hur du borde strukturera den. Den du håller för styrelsen kommer nog vara rätt annorlunda från den du håller för dina närmsta kollegor, till exempel. Tänk på ordvalet och om det passar, använd dig av humor. Ingen tycker om att lyssna på någon som är tråkig.

3. Segra över nervositeten

Det finns väldigt få personer som aldrig blir nervösa då de ska prata inför en grupp av människor. Vinn över din egen nerviositet genom att öva, öva och återigen öva. När du kan det du ska säga utantill kommer du ha minimerat det som kan gå fel. Ett extra plus är att du inte behöver ta med dig ett manus och det finns heller ingen risk för att du läser innantill.

4. Lyssna på feedback

Om du har möjlighet, försök att hålla din presentation för någon annan innan du håller den på riktigt. På så sätt kan du få feedback och hinna förbättra den.

5. Prata inte direkt

När du väl ska hålla din presentation, se till att inte prata så fort du blir uppropad. Vänta tills du har tagit din position och har all uppmärksamhet är på dig. Att prata innan dess visar bara på att du är nervös.

6. Behåll ögonkontakten

Har du någonsin lyssnat på någon som haft ögonen riktad mot golvet hela tiden? Det var inte så trevligt, eller hur? När du håller din presentation, se till att ha ögonkontakt med din publik. Låt din blick svepa över rummet så att alla känner sig sedda.

7. Tänk på ditt kroppspråk

Försök undvika att röra ditt hår, ditt ansikte och dina armar medan du presenterar. Detta innebär inte att du behöver stå helt stilla, se bara till så att du inte fibblar för mycket med dina händer. Ett samlat kroppspråk utstrålar självförtroende.

8. Prata långsamt

Det här tipset har du säkert redan hört hundra gånger men det är lika sant nu som då. När man presenterar något har man ofta en fallenhet för att prata väldigt snabbt, detta trots att man själv tror att man pratar i normalt tempo. Undvik denna fallgrop genom att vara medveten om hur det egentligen ligger till.

9. Tacka publiken

Detta uppfattas inte bara som trevligt, det är även ett bra sätt att visa att du har pratat klart på. En tydlig början och ett tydligt slut är alltid viktigt när du ska presentera något.

10. Tänk på vilka hjälpmedel du använder dig av

En tumregel här är att less is more. Om du har en powerpoint, se till så att varje slide bara har några stödord och inte en vägg av text. Fundera också över om du ens behöver ett digitalt hjälpmedel. Att ta med ett fysiskt objekt kan ibland vara hundra gånger mer effektfullt. Om du till exempel pratar om optimism och att se glaset som halvfullt kan det vara en bra idé att ta med dig ett glas och faktiskt fylla det till hälften inför din publiks ögon.

Vill du bli bättre på att presentera? Klick här! Eller skulle du vilja ha hjälp att förbättra dig inom andra områden? Klicka här!

Recent articles